Europese leiders buigen zich volgende week (opnieuw) over brexit

Europese leiders buigen zich volgende week (opnieuw) over brexit

De brexit staat volgende week wel degelijk op de agenda van de Europese top, de eerste onder de auspiciën van kersvers voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. De top gaat donderdag van start, op vrijdag – een dag na de verkiezingen in Groot-Brittannië – snijden de Europese staatshoofden en regeringsleiders nog maar eens de Britse exit uit de EU aan. De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen volgende week donderdag en vrijdag opnieuw samen in Brussel voor een Europese top. Het wordt de eerste onder de vleugels van Charles Michel, die sinds 1 december aan de slag is als voorzitter van de Europese Raad.

Naast de brexit zullen de leiders zich ook buigen over klimaatverandering en het volgende meerjarenbudget, zo blijkt uit de voorlopige agenda. In functie van de actualiteit kunnen ze nog allerhande buitenlandse kwesties bespreken.

De leiders beginnen er donderdag rond 15.30 uur aan, en gaan wellicht nog door tot ’s avonds laat. Vrijdag om 10.00 uur is het dan de beurt aan de leiders van de landen in de Eurozone voor een Eurotop, gevolgd door de brexittop, rond het middaguur. De EU zou op dat moment al een duidelijk beeld moeten hebben over het resultaat an de Britse verkiezingen. Halen de Conservatieven van premier Boris Johnson een duidelijke meerderheid in het Lagerhuis, dan maakt dat de passage van Johnsons brexitakkoord met de EU alvast een stuk makkelijker.

bron: Belga