Fonds Bikes in Brussels trekt half miljoen euro uit voor vijf fietsprojecten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Fonds Bikes in Brussels, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, gaat 570.000 euro investeren in vijf fietsprojecten in het Brussels gewest. Het is al de derde keer dat het fonds projecten selecteert. Binnen de vijf nieuwe projecten is Bozar het buitenbeentje als cultuurinstelling. Bozar krijgt 280.000 euro om het Bozar Bike Station te creëren. Het project omvat beveiligde fietsparkeerplaatsen, oplaadstations voor elektrische fietsen, reparatiepalen en een artistiek programma met de fiets als thema.

Daarnaast zijn er drie gemeenten die hun project gesteund zien door het fonds. In het kader van het Good Move-plan krijgt Anderlecht 120.000 euro voor het uitvoeren van een studie naar de verkeersstroom op de assen "Centrum-Kanaal" en "Kuregem". Koekelberg wil meer fietsers verwelkomen door het plaatsen van fietsboxen en fietsenrekken en zal ook de aanleg van fietsstraten bestuderen. Het krijgt daarvoor 115.200 euro. In Sint-Agatha-Berchem komt er een beveiligd fietsenhok van 40 plaatsen en een reparatiestation aan het Validaziekenhuis. Het fonds trekt hiervoor 46.770 euro uit.

Tenslotte krijgt het Koninklijk Instituut voor Doven en Blinden (KIDB) in Ukkel nog 7.574 euro voor de inrichting van een beveiligde en overdekte fietsparking voor het eigen personeel en dat van de nabijgelegen crèche De Kleine Prins. Het doel van Fonds Bikes in Brussels is om zoveel mogelijk mensen ertoe aan te zetten om de fiets als belangrijkste vervoersmiddel te gebruiken in en naar het Brussels gewest. In zijn eerste werkjaar besteedde het fonds meer dan 1,3 miljoen euro aan 15 projecten.

bron: Belga