Tientallen mensen opgepakt bij betogingen in Georgië

Tientallen mensen opgepakt bij betogingen in Georgië

Bij betogingen in de Kaukasische republiek Georgië voor wijzigingen in het kiessysteem zijn tientallen mensen kortstondig opgepakt. Duizenden mensen versperden vanmorgen de toegang tot het parlement in de hoofdstad Tbilisi, meldden lokale media. De politie zette het waterkanon in tegen de betogers, die verscheidene straten blokkeerden en tenten opzetten aan de blokkades. Ongeveer 30 manifestanten werden gedurende verscheidene uren vastgehouden. Drie mensen raakten gewond. In de loop van de voormiddag kwamen weer talrijke manifestanten bijeen aan de regeringsgebouwen van de voormalige Sovjetrepubliek.

Sinds een tweetal weken trekken honderden Georgiërs de straat op omdat het parlement een beloofde hervorming van het kiessysteem niet heeft goedgekeurd. De voor de herfst van 2020 geplande parlementsverkiezingen zouden volgens het kiesrecht met evenredige vertegenwoordiging worden gehouden. Dat had regeringspartij Georgische Droom na ongeregeldheden in juni in het vooruitzicht gesteld.

In de republiek in het zuiden van de Kaukasus geldt een ingewikkeld kiessysteem dat volgens de betogers onder meer oligarchen te veel invloed in de politiek geeft. De regeringspartij wees de eis van de betogers af vervroegde verkiezingen te houden.

bron: Belga