“Sleutel regeringsvorming ligt bij CD&V en Open Vld”

Sleutel regeringsvorming ligt bij CD&V en Open Vld

De sleutel voor de vorming van een nieuwe federale regering ligt bij CD&V en Open Vld. Dat heeft N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. “Zij kunnen kiezen voor het paarsgroene verhaal dat (informateur) Paul Magnette wil schrijven, of daarentegen voor een centrumrechtse coalitie kiezen die wél een Vlaamse meerderheid heeft.” Volgens Parys klopt het niet dat de N-VA, zes maanden na de verkiezingen, voor de oppositie gekozen heeft. “Met het mandaat dat wij van de kiezer gekregen hebben, blijven wij ervoor strijden een centrumrechts beleid mogelijk te maken. Wij zitten rond de tafel om een akkoord mogelijk te maken, maar dat het niet gemakkelijk is, is een understatement.”

Informateur en PS-voorzitter Paul Magnette maakt er volgens Parys geen geheim van dat hij een “linkse, paarsgroene regering” op de been wil brengen. Dat impliceert, aldus Parys, dat CD&V en Open Vld nu moeten kiezen of ze in zo’n regering willen stappen, die geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant. “Pas wanneer zij ‘neen’ zeggen, kan paarsgeel (dus een regering met PS en N-VA, red.) in de diepte worden onderzocht.”

De ondervoorzitter van N-VA kan naar eigen zeggen moeilijk geloven dat CD&V en Open Vld effectief voor paarsgroen gaan kiezen. “Want we weten wat er gebeurt in zo’n regering: de Vlaming betaalt voor de keuzes die de PS maakt. Wij willen voorkomen dat er nieuwe belastingen worden geheven op de kap van de Vlamingen. Dat kan je alleen maar vermijden in een regering met Vlaamse meerderheid.”

bron: Belga