Tientallen betogers houden universiteitscampus nog altijd bezet

Tientallen betogers houden universiteitscampus nog altijd bezet
Tientallen betogers houden universiteitscampus nog altijd bezet

De campus van de Hong Kong Polytechnic University (Poly U) is vandaag al vier dagen gebarricadeerd, door nog tientallen betogers. In een verklaring zegt de regering van Hongkong dat goed 800 mensen de campus “op een vreedzame manier” hebben verlaten en “samenwerken met het politieonderzoek”. In het statement heeft de regering het over “relschoppers”. De Engelstalige South China Morning Post schat dat er nog 60 tot 100 betogers op de campus zijn. Pogingen van de politie om de jonge betogers te ontzetten mislukken voorlopig omdat vanuit de universiteit met bakstenen en molotovcocktails gegooid wordt.

De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN heeft de autoriteiten al opgeroepen om een “vreedzame oplossing” te vinden voor de bezetting.

De laatste weken werden universiteitscampussen het terrein voor zware confrontaties tussen betogers en politie. De betogers zeggen dat ze de campussen beschermen voor de politie.

Sinds juni wordt er in Hongkong actiegevoerd. Oorspronkelijk was dat tegen een uitleveringswet, maar de protesten evolueerden naar een oproep voor meer democratische hervormingen en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij het neerslaan van de protesten.

Carrie Lam, regeringsleidster in Hongkong, heeft de betogers gisteren opgeroepen zich over te geven. Dat is de enige optie als ze een vreedzame oplossing willen. De minderjarigen die het gebouw verlaten zullen niet opgepakt worden, de meerderjarigen riskeren tot tien jaar cel voor deelname aan een opstand.

Bron: Belga