Amerikaanse diplomaat spreekt van “verontrustende” inspanning van Witte Huis tegen Biden

Amerikaanse diplomaat spreekt van "verontrustende" inspanning van Witte Huis tegen Biden

Een Amerikaanse topdiplomaat heeft voor het Congres getuigd dat de regering-Trump een “hoogst irreguliere” diplomatieke achterdeur in Oekraïne gebruikte om een onderzoek naar de politieke rivaal van de president te doen vooruitgaan. William Taylor, de ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne, zag naar eigen zeggen in dat de Amerikaanse veiligheidssteun aan Oekraïne onderworpen werd aan een publieke verklaring over een onderzoek dat in verband gebracht zou worden met Joe Biden, de tegenstrever van Donald Trump. De ambassadeur stipte meermaals aan hoe eigenaardig het was dat Trumps advocaat Rudy Giuliani bij die achterdeur hielp.

“Ik zag een verwarrende en ongebruikelijke regeling om Amerikaans beleid ten aanzien van Oekraïne te voeren”, zei Taylor. Hij merkte op dat dit diplomatieke kanaal niet aansprakelijk was tegenover het Congres. Dit was een “verontrustende” ontwikkeling, zei hij.

Volgens de ambassadeur had Giuliani de normale diplomatie ondergraven en waren reguliere diplomatieke instanties van de regering “overhoop” komen te liggen met de achterdeurdiplomatie.

bron: Belga