Mensen in armoede gaan vaker naar de kerk

kerk
Foto Pexels

Een groeiende groep mensen met armoedeproblemen klopt aan bij de kerk voor hulp, in plaats van bij de overheid, zo zegt een onderzoek van het Knooppunt Kerken en Armoede. Volgens hen raken mensen die naar de overheid stappen vaak verstrikt in het web van de bureaucratie.

Protestantse en katholieke kerken in Nederland gaven vorig jaar bijna 41 miljoen euro uit aan armoedebestrijding, zo’n 10 miljoen meer dan in 2012. Dat lijkt een druppel op de hete plaat. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) becijferde eerder dat alle arme gezinnen samen in een jaar 2,2 miljard euro nodig hebben om uit de financiële problemen te komen.

Ongeveer 57.000 mensen hebben individuele financiële hulp gekregen. Daarnaast hebben kerken arme gezinnen ook op andere manieren bijgestaan, bijvoorbeeld door kerstpakketten uit te delen en voedselbanken te helpen.

Te ingewikkeld

Meta Floor, specialist armoede van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), vindt het aan de ene kant ‘fantastisch’ dat er meer geld naar armoedebestrijding gaat, ondanks het feit dat kerken krimpen. Maar als zoveel mensen bij de kerk aankloppen voor hulp, gaat er volgens haar ‘iets niet goed’ bij de overheid.

Laaggeletterden en psychiatrische patiënten hebben volgens Floor moeite om formulieren en procedures te begrijpen. Daardoor raken ze verder in de problemen, bijvoorbeeld als ze boetes moeten betalen aan de belastingdienst omdat ze hun aangifte verkeerd hebben ingevuld. “En de geldpotjes die zijn bedoeld om ze te helpen, weten ze vaak niet te vinden”, aldus Floor.

Bron: Metro Nederland