Dardenne-broers hopen op nominatie voor European Film Awards

Dardenne-broers hopen op nominatie voor European Film Awards

Zaterdag worden in het Spaanse Sevilla de nominaties bekendgemaakt voor de European Film Awards (EFA). De Belgische film “Le Jeune Ahmed” van Jean-Pierre en Luc Dardenne en vijf Belgische coproducties maken deel uit van de 46 langspeelfilms die naar een nominatie dingen. “Le Jeune Ahmed” gaat over de 13-jarige Ahmed die heen en weer geslingerd wordt tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven. Ahmed is een jongen uit een gewoon allochtoon gezin die geradicaliseerd is met de imam als zijn mentor en zijn in Syrië omgekomen neef als idool, als rolmodel van echte moslims. “De maatschappij, de school, de opvoeders, zijn moeder, kunnen inderdaad niets doen wanneer iemand geradicaliseerd is. Dat is wat onze film laat zien”, zei Luc Dardenne daarover op het Filmfestival van Cannes.
De andere Belgische coproducties die meedingen naar een prijs zijn “Dirty God” (Nederland, Groot-Brittannië, België en Ierland), geregisseerd door Sacha Polak, “God exists, her Name is Petrunija” (Macedonië, België, Slovenië, Frankrijk en Kroatië), geregisseerd door Teona Stugar Mitevska, “Oleg” (Letland, Litouwen, België en Frankrijk), geregisseerd door Juris Kursietis, “Sorry we missed You” (Groot-Brittannië, Frankrijk en België), geregisseerd door Ken Loach en “Tel Aviv on Fire” (Luxemburg, Frankrijk, Israël en België), geregisseerd door Sameh Zoabi.
De afgelopen weken konden de meer dan 3.600 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorie Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. Een achtkoppige jury zoekt dan weer de winnaars in de categorieën Europese D.O.P., Montage, Productie-ontwerp, Kostuumontwerp, Haar en Make-up, Muziek, Geluidsontwerp en Visual Effects.
De 32ste European Film Awards met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 7 december in Berlijn.
“Girl”, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is genomineerd voor de EFA People’s Choice Award, een publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de European Film Awards. De film werd vorig jaar al driemaal genomineerd voor de EFA’s.
“Girl” won vorig jaar de prijs voor Europese ontdekking op het Europese filmfestival en werd toen genomineerd in de categorie beste film en beste acteur.

bron: Belga