Standard mag dromen van Europese lente na zege op de valreep tegen Eintracht Frankfurt

Standard heeft vanavond op de vierde speeldag in groep F van de Europa League in eigen huis met 2-1 gewonnen (rust: 0-0) van het Duitse Eintracht Frankfurt. Door de belangrijke zege in extremis gaan de Rouches met nog slechts twee speeldagen voor de boeg voorbij Frankfurt in de groep. De studieronde op Sclessin duurde net iets meer dan een halfuur, nadien gebeurde er op een kwartier wel meer dan genoeg om de achttienduizend Standard-supporters de eerste herfstkou van het jaar te doen vergeten. Na een knal van Gojko Cimirot moest de bezoekende doelman Frederik Rönnow zich helemaal strekken om de thuisploeg van de openingstreffer te houden. De beste kans in de eerste helft was echter voor de bezoekers. André Silva leek niet meer te kunnen missen, maar deed het toch: zijn kopbal strandde op de paal na mistasten in de Luikse verdediging. Aan de overzijde was Duje Cop even later net niet scherp genoeg om bij een diepe bal te kunnen.

De tweede helft startte met heel wat meer Luikse druk naar voren en het duurde dan ook niet al te lang vooraleer de verdiende voorsprong op het bord stond. Renaud Emond verlengde aan de eerste paal een hoekschop tot bij Zinho Vanheusden, die aan de tweede paal maar binnen te knikken had. Voor de duurste inkomende transfer ooit in de Belgische competitie was het de eerste treffer in Europa. Schuin voor doel had Emond het enkele minuten later moeten afmaken, maar de Luikse prijsschutter besloot voorlangs.

De inbreng van de Japanner Daichi Kamada leek in Luik de 'gamechanger' voor de bezoekers. De ex-Truienaar stond nog maar net op het veld toen hij op de rand van de zestien onderuit geschopt werd door Kostas Laifis, die er een gele kaart voor kreeg. Op de daaropvolgende vrije trap schoof Filip Kostic de gelijkmaker in doel. Frankfurt leek herboren en Laifis ontsnapte luttele minuten later al aan een tweede geel, na een fout op de doorgebroken Sebastian Rode. Scheidsrechter Matej Jug was echter volledig de pedalen kwijt: pas op aangeven van zijn lijnrechter floot hij voor een overtreding en nadien stak hij het gele karton onder de neus van Cimirot. De wedstrijd leek op een draw af te stevenen en net toen niemand het nog voor mogelijk hield prikte invaller Maxime Lestienne toch nog de 2-1 tegen de netten.

Op de eerstvolgende speeldag gaat Standard op 28 november op bezoek bij Vitoria Guimaraes, terwijl Frankfurt op bezoek gaat bij Arsenal. De ideale gelegenheid dus om de kloof uit te diepen, want momenteel staan Standard en Frankfurt met zes punten. De tweede plaats is voor de Rouches omdat ze in de groepsfase tot nu toe één keer meer gescoord hebben.