"Als N-VA niet in federale regering wil, moet ze dat zeggen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sp.a-voorzitter John Crombez vraagt zich af of N-VA wel in een federale regering wil stappen. "Als dat niet zo is, dan moeten ze dat zeggen en kunnen er andere dingen bekeken worden", aldus Crombez vandaag in De Ochtend. Zelf suggereert de sp.a-voorzitter een interimregering met een afspiegeling van de regionale coalities. "De tijd is op", verzucht Crombez. "Eigenlijk zou je moeten zeggen: sluit ze een weekend op in Poupehan en los het op", zegt de sp.a-voorzitter.

Crombez stoort zich wat aan de perceptie-oorlog die PS en N-VA nu volop voeren. Hij wil dat beide partijen klare wijn schenken. "Ik begin me daarbij af te vragen: heeft de N-VA niet beslist om niet in de regering te stappen? Hun doel is toch om federaal te blokkeren en het land te splitsen", aldus Crombez. "De N-VA zegt dat het confederalisme er moet komen. Dat is geen houding van een partij die een oplossing zoekt om te regeren".

Maar als N-VA intern die beslissing genomen zou hebben, dan moet ze daarmee naar buiten komen. "Dan kunnen er andere dingen bekeken worden". Een paars-groene regering is dan een mogelijk alternatief. Maar ook een interimregering, met een afspiegeling van de regionale regeringen (PS-MR-Ecolo langs Waalse kant en N-VA, CD&V en Open Vld langs Vlaamse kant), is een mogelijkheid. Crombez noemt dat zelfs "de meest redelijke piste". "Zo leg je ook meer gewicht bij de regio's", klinkt het. Maar de moeilijkheid daar is dat Ecolo niet aan tafel wil gaan met N-VA. En zo lijkt er met elk scenario wel een probleem.

bron: Belga