Vzw Straatverplegers wil alle daklozen van hun "Matras Malsjäns" halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De "Matras Malsjäns", het stuk karton waar vele Brusselse daklozen op slapen, is het symbool van de nieuwe sensibilisatiecampagne van vzw Straatverplegers. Via de campagne moeten de mensen beseffen dat een stad zonder dakloosheid mogelijk is, maar tegelijkertijd is het ook een oproep voor financiële steun om het dagelijkse werk in de straten mogelijk te maken. De Straatverplegers konden in de afgelopen tien jaar meer dan 120 daklozen herhuisvesten en uitzicht bieden op een betere toekomst. Maar tegelijkertijd neemt het aantal daklozen niet af. Voor de Straatverplegers is het tijd dat dakloosheid niet langer als een normaal fenomeen beschouwd wordt en er een ommekeer komt in het beleid. Reële duurzame oplossingen, dringen zich op.

"Eerst en vooral is er nood aan een betere preventie. Dat kan door de mazen in het sociale en medische vangnet te dichten zodat mensen niet langer op straat hoeven terecht te komen door tegenslagen van economische of familiale aard of door lichamelijke of gezondheidsproblemen. Vervolgens zijn er maatregelen nodig om wonen betaalbaar te maken voor de meest kwetsbaren. En tenslotte is het nodig de individuele begeleiding van wie vandaag op straat leeft, evenals van diegenen die reeds konden geherhuisvest worden, op alle vlakken te versterken", klinkt het bij vzw Straatverplegers.

De hulporganisatie wordt al gesteund door de overheid, maar door de groeiende behoeften in de straat merken ze dat de subsidies slechts 45 procent van hun budget dekken. Matras Malsjäns is daarom ook een oproep tot giften voor vzw Straatverplegers.

bron: Belga