Teddybear Hospital verlaagt angst van kinderen voor medische zorg

In het UZ Leuven hebben kinderen van 4 tot 7 jaar dit weekend samen met studenten geneeskunde zieke teddyberen verzorgd. Het project Teddybear Hospital wil de angst van kinderen voor medische zorg verlagen. De kinderen konden zaterdag en zondag in Gasthuisberg in Leuven de verschillende aspecten van een ziekenhuis ontdekken op een speelse en leerrijke manier. Teddybear Hospital maakte hen vertrouwd met een medische omgeving.
Studenten geneeskunde van de KU Leuven stampten het project uit de grond en kropen in de rol van echte dokter. “Voor ons is het een leerschool”, zeggen Emma Vastmans en Yumi Dille. “Tweehonderd studenten geneeskunde, tandheelkunde, logopedie en audiologie hebben de kinderen ontvangen. Je leert om te gaan met hun angst en hoe je die gevoelens kan omzetten in nieuwsgierigheid en enthousiasme.”
Voor de ouders werden lezingen en een reanimatiesessie gehouden. Professor Koen Devriendt, klinisch geneticus in UZ Leuven, onderhield hen over prenatale diagnostiek en de mogelijkheden anno 2019. “Eén op 25 kinderen heeft een aangeboren aandoening, zoals een hartdefect, een lipspleet of een afwijking die leidt tot een verstandelijke beperking. Meer en meer kennen we de genetische oorzaak en rijst de vraag om deze aandoeningen op te sporen voor een koppel aan kinderen begint of in de loop van de zwangerschap”, stelt Devriendt.
Alle 450 plaatsen voor de zesde editie van Teddybear Hospital waren binnen het uur volzet.

bron: Belga