Meer en meer aanwijzingen dat er ook Vietnamese slachtoffers zijn

Meer en meer aanwijzingen dat er ook Vietnamese slachtoffers zijn
Meer en meer aanwijzingen dat er ook Vietnamese slachtoffers zijn

Meerdere Vietnamese families hebben vandaag gezegd te vrezen dat er familieleden zijn onder de 39 doden die woensdag in Engeland in een koeltransport zijn aangetroffen. De Vietnamese autoriteiten bevestigden vandaag dat er acht mensen vermist zijn. Na de lugubere vondst woensdag zei de politie donderdag ervan uit te gaan dat alle dodelijke slachtoffers Chinezen zijn. Maar het lijkt nu waarschijnlijker dat de meerderheid Vietnamezen zijn.

Bui Huy Cuong, vicevoorzitter van het Volkscomité in het district Can Loc vertelde vandaag aan het Duitse persbureau DPA informatie te hebben over acht vermiste mensen. “Vijf families hebben zich tot ons gewend en vroegen hulp (bij het vinden van hun vermiste kinderen)”.

Volgens het plaatselijke dagblad VnExpress hebben twaalf families uit centraal Vietnam gemeld dat hun kinderen sinds 23 oktober vermist zijn.

Pham Van Nho, een Vietnamese student in Londen die de politie heeft geholpen de lichamen te identificeren, zei op Facebook dat 24 slachtoffers uit Vietnam lijken te zijn gekomen.

“In onze stad zijn veel mensen illegaal naar Europa en vooral naar Duitsland gemigreerd. Wij probeerden hen legaal naar Japan of Zuid-Korea te sturen maar veel families willen nog steeds illegaal naar Duitsland, waar zij verwanten hebben die daar werken”, vertelde Cuong.

De 57-jarige Nguyen Dinh Gia rapporteerde aan DPA dat zijn zoon in 2017 naar Europa was geëmigreerd, en dat die hem laten weten dat hij eerdere deze week als lid van een groep migranten vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië zou worden gesmokkeld. Gia vertelde ook een telefoontje te hebben gekregen van een Vietnamese man die hem op de hoogte bracht over de doden, maar hij was niet zeker welke identiteit die man had en of hij al dan niet een smokkelaar was.

“Nu heb ik helemaal geen hoop meer omtrent zijn leven. Ik ben er zeker van dat hij (de zoon) dood is, maar ik probeer 1 procent hoop te behouden dat hij nog in leven is”, aldus Gia.

Gisteren onthulde een mensenrechtenactivist sms’jes te hebben gekregen van de 26-jarige Pham Thi Tra My aan haar moeder in Vietnam met de boodschap dat ze “aan het sterven was omdat ik niet kan ademen”.

Nguyen Xuan Quang, vicevoorzitter van de commune Hung Dong nabij de stad Vinh in de provincie Nghe An en waar het jonge meisje Tran My Ngoc als vermist gold, vertelde DPA dat Ngoc Frankrijk op dezelfde dag verliet als My met als bestemming Groot-Brittannië.

Gisteren al hebben meerdere Vietnamese families aan de Britse openbare omroep BBC gemeld verwanten onder de dodelijke slachtoffers te vrezen.

De politie in het graafschap Essex sprak gisteravond ook al van een “ontwikkelend beeld” omtrent de nationaliteiten.

Op sociale media circuleert veel informatie omtrent de manier waarop de tragedie is kunnen gebeuren. Het luidt onder andere dat de oplegger vanuit Frankrijk over België naar Engeland zou zijn gebracht.

Elk jaar worden honderden Vietnamezen naar Groot-Brittannië gesmokkeld, zegt de liefdadigheidsorganisatie Ecpat. Zij moeten werken in omstandigheden die aan slavernij doen denken.

Bron: Belga