Rekrutering bij politie ligt stil

Rekrutering bij politie ligt stil

Het tekort aan politie loopt voort op. De Vlaamse selectiedienst heeft zich collectief ziek gemeld, uit vrees dat hervormingen leiden tot onveiligheid. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg. Momenteel zijn zo’n 4.000 functies bij de politie niet ingevuld. Al twee jaar werken politie en politiek moeizaam aan een ommezwaai. Dinsdag kreeg de selectiedienst van de politietop het nieuwe proces te horen. De selectie gebeurt voortaan vooral via computertesten en de menselijke proeven worden teruggebracht van minstens drie naar één gesprek met een psycholoog.

Maar dat zal de algemene veiligheid in gevaar brengen, vreest de selectiedienst. “Door het gebrek aan adequate selectieproeven zullen nog meer ongeschikte kandidaten door de mazen van het net glippen.”

Het diensthoofd rekrutering en selectie van de politie kondigde haar vertrek aan. En ook de komende dagen zou de dienst, die uit zo’n 25 personen bestaat, zich ziek melden. Daardoor staan honderden dossiers op pauze.

In een reactie zegt de politie dat de hervorming vastligt, en dat die zal leiden tot een kortere maar betere rekrutering. Eenzelfde geluid klinkt bij ontslag­nemend binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V). “We streven naar consensus tussen alle actoren.”

bron: Belga