“Geen oproep voor NAVO-missie in noordoosten Syrië”

Geen oproep voor NAVO-missie in noordoosten Syrië

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, verwacht niet dat de verdragsorganisatie in het noordoosten van Syrië zal worden ingezet. Voor een NAVO-missie is geen oproep, aldus Stoltenberg. In Brussel vergaderen vandaag en morgen de ministers van de Defensie van de NAVO-landen. Stoltenberg benadrukte de legitieme belangen van de NAVO in de regio. De verdragsorganisatie is lid van de internationale coalitie die strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). “Het is erg belangrijk dat de gevangengenomen IS-strijders niet vrij komen. Zij die op het terrein aanwezig zijn, hebben een verantwoordelijkheid om te verzekeren dat dat niet gebeurt”, aldus de NAVO-baas.

Stoltenberg kreeg ook opnieuw vragen over het Duitse voorstel om een veiligheidszone onder internationale controle in het gebied op te richten. De secretaris-generaal herhaalde dat hij het positief vindt dat lidstaten zoeken naar manieren om tot een politieke oplossing te komen. “Natuurlijk zijn er veel uitdagingen, veel vragen die moeten worden beantwoord.”

De defensieministers zullen het hebben over de situatie in het gebied. “Ik vind het bemoedigend dat we de afgelopen dagen een grote afname in geweld en gevechten hebben gezien”, zei Stoltenberg. “We moeten daarop voortbouwen om een politiek duurzame oplossing voor de crisis in Syrië te vinden.” Volgens hem is de situatie er nog steeds fragiel, ook al is er nu vooruitgang met het afgenomen geweld.

bron: Belga