Vrachtwagencontainer waarin 39 personen omkwamen passeerde via Zeebrugge

Vrachtwagencontainer waarin 39 personen omkwamen passeerde via Zeebrugge

De vrachtwagencontainer waarin vandaag in de Britse graafschap Essex 39 lichamen zijn aangetroffen, kwam Groot-Brittannië binnen via Zeebrugge. Dat meldt de politie van Essex. Volgens de politie werd de container via Zeebrugge naar Purfleet gevoerd, een dorp bij het stadje Grays in Essex, waar hij om 0.30 uur woensdag aankwam. Aanvankelijk werd gedacht dat de container het land binnenkwam via Holyhead, in Wales, op zaterdag.

Het Belgisch federaal parket heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de vrachtwagencontainer waarin in Essex 39 levenloze lichamen zijn aangetroffen. Dat meldt Le Soir en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. “De eerste elementen van het onderzoek wijzen erop dat de container via België zou gekomen zijn en in Zeebrugge op een schip zou geladen zijn”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.

“Het is echter nog verre van duidelijk hoe lang de container in België is geweest, of welke weg hij precies heeft afgelegd”, zegt de woordvoerder. “Ook over de juiste doodsoorzaak, het tijdstip van overlijden van de slachtoffers en de plaats waar zij in de container zouden geraakt zijn, bestaat nog geen duidelijkheid.”

Voorlopig werd in het onderzoek nog geen onderzoeksrechter gevorderd maar dat kan één van de komende dagen nog gebeuren, aldus het federaal parket.

Britse mensenrechtenbewegingen en hulpgroepen voor migranten melden ook dat het beleid van de Britse regering schuld treft voor de dood van de 39 mensen in de vrachtwagen.

“Het is een hartverscheurend en afschuwelijk incident”, zei Steve Valdez-Symonds, programmadirecteur voor vluchtelingen- en migrantenrechten van Amnesty International UK. “Mensen die verplicht worden gevaarlijke en soms dodelijke tochten te ondernemen om het Verenigd Koninkrijk te bereiken, doen dat vaak omdat het huidige immigratiebeleid en de praktijk hen veilige en legale opties ontneemt.”

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Elk jaar worden duizenden migranten het VK binnengesmokkeld via vrachtwagens, schepen en soms vliegtuigen, bijna dagelijks worden er gevallen gemeld.

“Niemand zou erover mogen twijfelen dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor deze overlijdens bij het beleid van de regering ligt, dat opzettelijk veilige en legale routes naar het VK afsloot”, stelde de Gezamenlijke Raad voor het Welzijn van Immigranten in Londen.

In december besloten het VK en Frankrijk om het aantal politiepatrouilles en het toezicht op te krikken, nadat het aantal migranten dat het VK voornamelijk met kleine boten probeerde te bereiken was toegenomen. De twee landen kwamen vorige week met een “versterkt actieplan”, dat het personeel zou verdubbelen, zodat de stranden van Noord-Frankrijk tot veertien uur lang gemonitord kunnen worden.

bron: Belga