Koning Filip verwacht bij inhuldiging van nieuwe Japanse keizer

Koning Filip verwacht bij inhuldiging van nieuwe Japanse keizer

Koning Filip wordt morgen verwacht bij de officiële inhuldigingsceremonie van de nieuwe Japanse keizer Naruhito in Tokio. Hij behoort tot zo’n 2.500 genodigden, onder wie ambtsdragers van bijna 200 landen. Andere genodigden zijn onder andere Braziliaans president Jair Bolsonaro, de Britse prins Charles, en Nicolas Sarkozy als afgevaardigde van Frankrijk. Amerikaans president Donald Trump zal Amerikaans minister van Transport Elaine Chao sturen.

Morgen vindt er eerst een shintoceremonie plaats achter gesloten deuren, waarbij Naruhito zijn keizerlijke voorvaderen zal “inlichten” van zijn benoeming. Enkele uren later zullen Naruhito en zijn echtgenote, keizerin Masako, in traditionele klederdracht verschijnen voor de hoofdceremonie in de “Dennenzaal”, de meest prestigieuze plaats in het keizerlijk paleis. Na de ceremonies zal hij zijn troonsbestijging afkondigen, waarna hij door Japans premier Shinzo Abe gefeliciteerd wordt.

Oorspronkelijk werd ook een gemotoriseerde optocht van 30 minuten door Tokio voorzien, maar dat kan nog veranderen door het risico op regen. Zo’n 26.000 politieagenten worden voor de inhuldiging gemobiliseerd.

Meer dan 100.000 Japanners woonden in 1990 de inhuldigingsoptocht bij van keizer Akihito, die een jaar eerder de troon besteeg.

bron: Belga