Bouw van Belgisch paviljoen in Dubai begonnen

Eén jaar voor de opening van de wereldexpo in Dubai op 20 oktober 2020 zijn de funderingswerken voor het Belgisch paviljoen volop bezig. Het wordt een gebouw van vier verdiepingen, dat aan 2,5 miljoen bezoekers België wil tonen als een creatief en innovatief land. De ligging van het paviljoen is “zeer strategisch”, klinkt het. Volgens het first come, first serve-principe kreeg België een terrein toegewezen. Patrick Vercauteren, commissaris-generaal van BelExpo, een dienst van de FOD Economie die verantwoordelijk is voor de wereldexpo kon vrij snel een plek kiezen en is er erg tevreden mee. “De ligging is zeer strategisch, in een bocht, zichtbaar van ver, vlak naast een bushalte en niet ver van het hoofdstation van de metro.” Directe buur is Thailand, iets verder komt het Franse paviljoen. “Wij hebben op onze plaats bovendien de mogelijkheid om een gebouw met drie zichtbare façades te ontwerpen, een troef”, klinkt Vercauteren verheugd.

Het was het consortium BeMob dat na een Europese openbare aanbesteding het project toegewezen kreeg. BeMob bestaat uit twee architectenbureaus, Vincent Callebaut en Assar Architects, en bouwbedrijf Besix. Het Belgische budget voor de wereldtentoonstelling is 8 miljoen euro. Het consortium BeMob haalt daarnaast ook meer dan 3 miljoen euro aan sponsoring binnen.

Het paviljoen wordt typisch Belgisch. Vercauteren legt uit: “Het is een mix tussen de Latijns-romantische sfeer en de Angelsaksische strengheid. Elegantie en soberheid worden verenigd.”

En wat zal er binnen te zien zijn? Vercauteren licht een tipje van de sluier: “De bezoeker wordt uitgenodigd om in het virtuele België van 2050 rond te wandelen. Alle mobiliteitsproblemen zijn er opgelost.” Een utopische wereld dus.

bron: Belga