BIZAR. Vrouw mag na 44 zwangerschappen geen kinderen meer krijgen

Mariam
Capture Reuters

Mariam Nabatanzi, een Oegandese vrouw van 40 jaar, mag van artsen geen kinderen meer krijgen. De vrouw heeft tot nu toe 44 zwangerschappen meegemaakt, maar daar zal het bij blijven. Ze is nu gesteriliseerd, meldt The Sun.

Mariam zette haar eerste kinderen op de wereld op de prille leeftijd van 13 jaar. Ze werd uitgehuwelijkt aan een veertigjarige man en kreeg een tweeling. Daarna volgden nog vijf tweelingen, vier drielingen en vijf vierlingen. Tezamen zijn dat 44 kinderen, waarvan er helaas zes overleden door diverse omstandigheden.

Drie jaar geleden raakte de vrouw in financiële problemen nadat haar man haar verliet. Ze leeft nu met haar kinderen in vier kleine huisjes op 50 kilometer van de Oegandese hoofdstad Kampala.

“Genetisch voorbestemd”

Na de geboorte van haar eerste tweeling stelde haar gynaecoloog vast dat Mariam “extreem grote eierstokken” had. Hij adviseerde haar om geen anticonceptiepillen te nemen, omdat dit gezondheidsproblemen kon veroorzaken.

Volgens gynaecoloog Charles Kiggundu is deze aandoening wellicht erfelijk. “Mariam heeft een zeldzame aandoening, hyperovulatie genaamd. Daardoor komen er meerdere eicellen in één cyclus vrij. Dit verhoogt het risico op een zwangerschap met meerlingen”, verklaart hij aan de krant Daily Monitor.

Complicaties

Tijdens de laatste zwangerschap kreeg Mariam last van complicaties en verloor ze tijdens de vroegtijdige geboorte één van haar twee baby’s. Daarna werd ze verlaten door haar man.

Omdat Mariam nu al moet zorgen voor 38 kinderen en ze complicaties kreeg tijdens haar zwangerschap, besloten haar dokters dat een nieuwe zwangerschap onverantwoord was.

Mariam heeft het advies van de dokters aanvaard, maar blijft wel kwaad op haar man. “Mijn man heeft me een lijdensweg bezorgd”, vertelt ze aan de Oegandese pers. “Ik zoek nu voortdurend naar opvang voor mijn kinderen en een job om mijn kinderen te onderhouden.”