UGent-rector Rik Van de Walle verkozen tot voorzitter Europese lobbygroep CESAER

UGent-rector Rik Van de Walle verkozen tot voorzitter Europese lobbygroep CESAER

UGent-rector Rik Van de Walle is verkozen tot voorzitter van CESAER, een lobbygroep die meer dan 50 universiteiten verenigt op het Europese niveau. “Het is het begin van een nieuw internationaal hoofdstuk voor de Universiteit Gent”, vindt Van de Walle, die met zijn nieuwe functie het Europese beleid rond onderzoek naar klimaatverandering en het welzijn en veiligheid van de burgers wil vormgeven. Van 17 tot 19 oktober verzamelen vertegenwoordigers van 50 universiteiten in Parijs. De algemene vergadering heeft tijdens de internationale conferentie de rector van de UGent voor een periode van twee jaar (2020-2021) verkozen tot nieuwe voorzitter. Daardoor krijgt de universiteit “meer zichtbaarheid in Brussel en Europa, zowel bij beleidsmakers als bij andere onderwijsinstellingen”, vervolgt Van de Walle. “Mijn voornaamste doel is om constructief samen te werken en het Europese onderzoeks- en onderwijsbeleid mee vorm te geven.”

“Duurzaamheid, zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak, is een van de drie thema’s waar ik een prioriteit van maak”, zegt Van de Walle nog. “Onderzoek, onderwijs en innovatie moeten een cruciale rol spelen in de systemische veranderingen die nodig zijn om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te behalen.”

Van de Walle benadrukt nog het belang van samenwerking tussen de zogenaamde harde wetenschappen (natuurwetenschappen en technologie) en zachte wetenschappen (sociale en menswetenschappen). Hij wil ook aandacht schenken aan de opkomende, innovatieve technologieën van de 21ste eeuw, zoals artificiële intelligentie, biotechnologie en kwantumtechnologie.

bron: Belga