Ook Vincent Van Peteghem is kandidaat

Ook Vincent Van Peteghem is kandidaat

Vlaams parlementslid Vincent Van Peteghem is kandidaat-voorzitter bij CD&V. Dat bevestigt hij vandaag in verschillende kranten nadat het gisteren al gonsde van de geruchten. Van Peteghem ontpopte zich tot de leider van de ‘groep van 12′ die het verkiezingsresultaat van CD&V moest analyseren, en is naar eigen zeggen “de beste garantie dat de aanbevelingen nu uitgevoerd worden”. De 38-jarige Van Peteghem draait al lang mee bij CD&V. Momenteel is hij Vlaams parlementslid en burgemeester in De Pinte. De Oost-Vlaming was de voortrekker van de ’12 apostelen’, de groep van 12 CD&V’ers die het slechte verkiezingsresultaat van mei moesten analyseren. Vandaag out hij zich officieel als kandidaat-voorzitter, nadat zijn collega-parlementslid Katrien Partyka dat woensdagavond al deed.

“Ik heb niet getwijfeld, maar dit was het ideale moment”, bevestigde hij zijn kandidatuur vandaag in De Ochtend op Radio 1. “De groep van 12 heeft een aantal aanbevelingen gemaakt en die moeten nu uitgevoerd worden. Als trekker van die groep ben ik daar de beste garantie op.”

Van Peteghem wil de partij er opnieuw bovenop krijgen, zegt hij, en dat moet vooral gebeuren door “één ploeg te vormen die duidelijk communiceert en vernieuwt”. “Dan zal dat vertrouwen komen, in elkaar, maar ook van de kiezer.”

Concreet vindt de Oost-Vlaming dat de partij “lef moet tonen en keuzes moet durven maken”. “Dat hebben wij de afgelopen jaren wat te weinig gedaan, en dus moeten we daar opnieuw op inzetten.” Tegelijkertijd moet CD&V wel de partij van het midden blijven, het compromis. “Wat de mensen van ons verwachten is dat wij nuance brengen en zoeken naar oplossingen, en dat we het evenwicht behouden tussen economie en ecologie of rechten en plichten. Dat is de partij waar mensen naar op zoek zijn in Vlaanderen.”

De burgemeester van De Pinte wil zich niet scharen achter een ‘rechtse’ of ‘linkse’ aanpak. “Ik ben economist van opleiding, dus op bepaalde zaken denk ik eerder rechts, maar ook sociale zaken vind ik bijvoorbeeld bijzonder belangrijk. Mijn visie is: de goal staat in het midden, en of we nu langs links of rechts gaan, we moeten vooral scoren.”

Van Peteghem zou veel steun genieten binnen de partijtop. “Ik ben blij dat ik van veel mensen steun krijg, maar ik denk absoluut niet dat de race al gelopen is”, zegt hij daarover. “Het wordt een goede campagne.”

Andere kandidaat-voorzitters hebben nog tot maandagochtend om hun kandidatuur in te dienen. Op 17 november vindt de eerste ronde plaats, haalt geen enkele kandidaat dan meer dan de helft van de stemmen volgt een tweede ronde, op 6 december.

bron: Belga