Tweede dag van koningspaar in Luxemburg in tegen van defensie en ruimtevaart

Tweede dag van koningspaar in Luxemburg in tegen van defensie en ruimtevaart

De tweede dag van het staatsbezoek van het Belgische vorstenpaar aan het Groothertogdom Luxemburg stond in het teken van defensie en ruimtevaart, twee domeinen die een voorbeeld zijn van de sterke, soms intense band tussen België en zijn Luxemburgse buur. Woensdagmorgen trok koning Filip naar de kazerne Groothertog Jan in Diekirch, waar hij de vele aspecten van de integratie van beide legers voorgesteld kreeg, zoals de officierenopleiding, aankopen en gezamenlijke operaties op het terrein. De koning was vergezeld van groothertog Henri en de Belgische minister van Defensie Didier Reynders. Filip ontmoette er jonge rekruten en bracht hulde aan twee Luxemburgse onderofficieren die in februari omkwamen bij een ontploffing in het munitiedepot van Waldhof.

Intussen woonde koningin Mathilde in aanwezigheid van de kroon-groothertogin Stéphanie een medisch seminarie bij over innovatie op de campus van Belval, waar ze ook een voorstelling van nieuwe leermethodes voor kinderen kreeg.

In de namiddag volgde het koningspaar de besluiten van een symposium over ruimtevaart, een domein waar beide landen op vele vlakken voor samenwerken. Zo werd in januari een akkoord tussen beide landen gesloten over het gebruik van ruimtebronnen. Het symposium kende een haperende start omdat kort na de start de zaal voor een kwartier ontruimd moest worden wegens een brandalarm.

Verder stond op het koninklijk programma nog een colloquium over de audiovisuele sector, een fototentoonstelling over seksueel geweld, en een forum “Stand, Speak, Rise up”, een initiatief van groothertogin Maria Teresa. Dinsdag was er ook een eerste ontmoeting tussen de Waalse en Vlaamse minister-presidenten, Elio Di Rupo en Jan Jambon.

De dag wordt afgesloten met een klassiek concert in de zaal van de Philharmonie van Luxemburg.

bron: Belga