Koerden houden tijdens betoging in Brussel halt bij metrostation Maalbeek

Koerden houden tijdens betoging in Brussel halt bij metrostation Maalbeek

Ruim 250 Koerden hebben vandaag in Brussel een protestmars gehouden, van het Schumanplein naar het Luxemburgplein. Onderweg werd ook gestopt aan het metrostation Maalbeek om de slachtoffers van de aanslagen in België te herdenken en te waarschuwen voor de gevolgen van de Turkse inval. “Erdogan, dictator”, “Erdogan, moordenaar”, “Erdogan, terrorist”, scandeerden de Koerden tijdens hun tocht. Tussen de betogers viel ook de sterke aanwezigheid van vlaggen van de Koerdische militie YPG op.

In de afgelopen week kwamen de Koerden al enkele keren op straat om de Turkse inval in het noorden van Syrië te veroordelen. Ditmaal hielden ze ook halt aan metrostation Maalbeek, waar op 22 maart 2016 een bom tot ontploffing werd gebracht door een IS-terrorist.

“We willen die slachtoffers herdenken en eren. De boodschap hierachter is dat we het leed van de families delen, omdat wij ook slachtoffers zijn van IS. We hebben IS met alle moeite van de wereld verslagen, maar door de inval van Turkije zien we dat ze opnieuw opstaan en aanslagen beginnen te plegen”, vertelt Orhan Kilic van NavBel, de koepel van de Koerdische gemeenschap in België.

De Koerden eisen dat er snel tegen Turkije wordt ingegrepen, zodat er niet nog meer IS-strijders uit de kampen in Syrië ontsnappen.

“Als het conflict met Turkije uitbreidt , zullen er nog terroristen ontsnappen en zullen ze hun weg naar Europa vinden. Daarom is het belangrijk dat Erdogan nu meteen gestopt wordt. Er is nood aan een krachtdadig optreden door de internationale gemeenschap”, benadrukt Kilic.

bron: Belga