Turkse inval in Syrië – Trump verhoogt importheffingen voor Turkije en zet handelsgesprekken stop

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij de importheffingen op Turks staal zal verdubbelen, van 25 naar 50 procent, en dat hij de handelsgesprekken met Ankara stopzet. Dat doet hij in een reactie op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. Daarnaast legt Washington sancties op aan verschillende (ex-)verantwoordelijken binnen de Turkse regering. Die sancties viseren onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken, van Defensie en van Energie en ook de ministeries van Defensie en Energie. Alle Amerikaanse eigendommen en belangen van deze personen en instanties zullen worden bevroren en moeten aangegeven worden aan de autoriteiten, luidt het.
De Amerikanen dreigen voorts ook met sancties tegen buitenlandse financiële instellingen “die bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen faciliteren”.
“Het Turkse militaire offensief brengt de burgers en ook de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar”, verklaart Trump in een mededeling. “Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt.”
“Turkije moet prioriteit geven aan de bescherming van burgers, zeker aan kwetsbare etnische en religieuze minderheden in het noordoosten van Syrië. Willekeurig burgers aanvallen, burgerinfrastructuur vernielen en zich richten op etnische of religieuze minderheden is onaanvaardbaar”, aldus de president nog.
Hij voegt er aan toe dat de ongeveer 1.000 Amerikaanse manschappen die uit het noordoosten van Syrië teruggetrokken worden, in het Midden-Oosten blijven. De Amerikaanse troepen “worden elders ingezet en blijven in de regio om de situatie op te volgen en een herhaling van 2014, toen de verwaarloosde dreiging van ISIS (IS, nvdr) Syrië en Irak veroverde, te voorkomen”, dixit Trump. Nog volgens de president blijft een klein aantal Amerikaanse militairen in het zuiden van Syrië om er de restanten van ISIS te bekampen.
Trump had maandag naar verluidt ook een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Daarin drong hij er bij Erdogan op aan om “een einde te maken aan de invasie” in Syrië en “een onmiddellijk staakt-het-vuren” af te kondigen. De Turkse president zou hebben beloofd dat “er geen enkele aanval zal plaatsvinden op de stad Kobane”, laat de Amerikaanse vicepremier Mike Pence weten. Pence zal zich naar eigen zeggen op vraag van president Trump binnenkort naar Turkije begeven.
De aankondiging van Trump zondag dat de Verenigde Staten hun troepen uit het noorden van Syrië terugtrokken en de Amerikaanse aanwezigheid aan de grens tussen Syrië en Turkije fors verminderden, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor een Turkse invasie, heeft de Amerikaanse president nationaal en internationaal heel wat kritiek opgeleverd. Velen vinden dat de Amerikanen met deze beslissing de Koerden in de steek laten en vrezen dat IS hierdoor opnieuw aan kracht kan winnen.

Bron: Belga