"Davies trad op als assistent-trainer van Kompany"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Volgens de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bewijzen verschillende elementen in het dossier dat Simon Davies niet de hoofdtrainer van RSC Anderlecht was, maar optrad als assistent van Vincent Kompany. Paars-wit kreeg een boete van 5.000 euro en een fixe waarschuwing. "Als Anderlecht bij het komende licentieseizoen niet voldoet aan de verplichtingen, moet de licentie geweigerd worden." Licentiemanager Nils Van Brantegem stelde een dossier tegen RSCA samen en nam daarin foto's, beelden, verklaringen in de pers en op de eigen website op om zijn gelijk te bewijzen. Kompany was de echte trainer, Davies de schaduwcoach. Onder meer een video van 19 mei waarin Verschueren en Coucke verklaarden dat Kompany "de tactiek bepaalt en kiest wie er speelt", interviews van Kompany en spelers Saelemaekers en Gerkens waarin ze het hadden over zijn rol als "coach" en beelden waarop een coachende Kompany tijdens oefenwedstrijden instructies gaf aan de ploeg, deden de Rode Duivel de das om.

"Uit de diverse feitelijke gegevens blijkt dat Vincent Kompany tot 26 september 2019 wel degelijk is opgetreden als hoofdtrainer van de eerste ploeg", concludeert de Licentiecommissie. "Hij besliste volgens publieke verklaring van de club(leiding) over de selectie en besliste wie hij aanstelde om te coachen als hij zelf speelde. Kompany gaf instructies aan de spelers en was hoofd van de technische staf. Tekenend is een foto tijdens een oefenwedstrijd in Oudenaarde, waarbij Kompany gezeten op een frigobox voor de andere leden van de staf instructies geeft aan de ploeg. Simon Davies kijkt rechtstaand toe. Nog andere beelden illustreren dit."

Kompany bracht zichzelf ook in een lastig parket, stelt de Licentiecommissie. "In een Q&A met de eigen fans antwoordt Kompany dat hij de stijl van Manchester City ambieert voor RSC Anderlecht. Hieruit volgt dat Kompany de spelstijl bepaalt, wat een concrete taak van de hoofdtrainer is. Op de vraag welke RSCA-speler hij de grootste vindt, laat Kompany zich ontvallen 'dat hij een club van legendes zal trainen'."

Volgens de Licentiecommissie slaagden CEO Jo Van Biesbroeck en legal advisor Bert Van der Auwera er tijdens de zitting van 8 oktober niet in de argumenten van Van Brantegem mondeling te weerleggen. Ook de neergelegde contracten van Kompany en Davies waren geen bewijs, want het RSCA bezorgde de Licentiecommissie een ongetekend exemplaar van Davies' contract.

"De verplichtingen gelden voor alle clubs, ongeacht het aanzien van club, speler of trainer. Door deze met de voeten te treden en er niet voor terug te deinzen om publiekelijk uit te pakken met een niet UEFA PRO gediplomeerde trainer heeft RSCA onvoldoende respect getoond voor de naleving van het reglement. Niemand betwist dat Vincent Kompany een speler van hoog internationaal niveau is die enorm veel aanzien geniet. Niets belet hem om de trainerscursus te volgen en deze ongetwijfeld succesvol af te ronden", besluit de Licentiecommissie, die ook uitpakt met een ferme waarschuwing. "Enkel de maximumboete is toepasselijk gezien de ernst van de inbreuk en de financiële mogelijkheden zoals die blijken uit de bedragen in de overgemaakte contracten. De Licentiecommissie wijst erop dat als Anderlecht bij het komende licentieseizoen 2020-2021 niet voldoet aan de verplichtingen, de licentie aan de club geweigerd moet worden.

bron: Belga