Ecover verwerkt afval bierbrouwer AB Inbev

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ecover introduceert een afwasmiddel op basis van afval. De producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen verwerkt het afval van bierbrouwer AB Inbev door middel van een afwasmiddel dat voor minstens een kwart bestaat uit restalcohol, afval dat na het brouwen van alcoholvrij bier overblijft. Dat meldt Ecover dinsdag. In 2020 streeft Ecover naar 100 procent gerecycleerd plastic in alle verpakkingen en er staat een test met alternatieve biologisch afbreekbare verpakkingen op het programma. Ook AB InBev wil zo weinig mogelijk plastic in de markt zetten. Tegen 2025 wil de brouwer 100 pct van alle producten in herbruikbare verpakking of grotendeels gerecycleerd materiaal produceren.

Ethanol en water afkomstig uit het bierbrouwproces gebruiken in afwasmiddel is volgens Ecover slechts het begin. De komende vijf tot tien jaar ontwikkelt het bedrijf naar eigen zeggen nog meer producten die deels bestaan uit restafval en er lopen experimenten met producten gemaakt op basis van CO2-afval. Ook AB InBev heeft op haar beurt plannen om de graanresten en restalcohol die overblijven na het brouwen op een duurzame manier in te zetten

Too Good to Waste is het eerste afwasmiddel dat voor minstens een kwart bestaat uit een restproduct dat na het brouwen van alcoholvrij bier overblijft. "Onze samenwerking met Ecover is een belangrijke stap richting een duurzame hernieuwbare economie", zegt Yleni De Neve, milieumanager voor AB InBev Europa. "Bier wordt gebrouwen met vier natuurlijke ingrediënten. Zorg dragen voor de natuur is een essentiële opdracht voor ons als brouwer. Toen de populariteit van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de restalcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken."

De brouwer verwijst naar de stijgende populariteit van alcoholvrije bieren. "Sindsdien hebben we meer ecologische en ambitieuzere toepassingen bedacht voor de restalcohol. Eerder dit jaar slaagden we er al in om ethanol om te zetten in biogas voor voertuigen. Onze lange termijnvisie is om van alcohol effectief een co-product te maken, niet langer een restproduct."

bron: Belga