Coca-Cola verpakt minder blikjes in plastic

Coca-Cola verpakt minder blikjes in plastic
Foto Coca-Cola

Coca-Cola start in zijn productievestiging in Gent met een verpakkingslijn die plastic wikkels rond blikjes vervangt door kartonnen verpakkingen. Een stap om de afvalberg jaarlijks met 80 ton plastic te verminderen, een investering van 27,9 miljoen euro.

Negenentwintig drankjes worden in eerste instantie plasticvrij verpakt, goed voor meer dan de helft. Het gaat om verpakkingen van onder andere blikjes Coca-Cola original taste, Coca-Cola light taste, Coca-Cola zero sugar, Fanta, Sprite, Finley, Fuze Tea en Appletiser in verschillende formaten.

Duurzaam karton

De blikjes met kartonnen verpakking zullen vanaf volgende week te vinden zijn in de Belgische en Luxemburgse supermarkten. Het gaat om duurzaam karton dat de blikjes voortaan samenhoudt, in plaats van de folie die voorheen werd gebruikt.

«Op termijn willen we alle onnodige of moeilijk te recycleren plastic elimineren», zegt directeur Bernard Santens van de Gentse vestiging.

Nog steeds plastic

Een volledig plasticvrije productie is evenwel niet mogelijk. Voor sommige flessen en grotere verpakkingen zal nog steeds plastic gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld geen oplossing voor grote flessen Chaudfontaine-water.

Coca-Cola brengt vandaag ook 85 procent van de verpakkingen terug naar de fabriek om te verwerken. Op termijn moet dat 100 procent worden.

De onderneming kondigde eerder de ambitie aan om jaarlijks zowat 4.000 ton plastic te besparen in West-Europa.