Protesten in Irak kostten al aan 18 mensen het leven

Protesten in Irak kostten al aan 18 mensen het leven
Protesten in Irak kostten al aan 18 mensen het leven

Ondanks de avondklok die afgelopen nacht van kracht werd in Bagdad, blijven de burgers op straat komen. Op het Tahrirplein in de Iraakse hoofdstad schoot de oproerpolitie donderdag opnieuw in de lucht met echte kogels om de tientallen manifestanten uiteen te drijven. In steden als Najaf en Nassiryia blokkeren betogers verkeersassen en steken ze voor officiële gebouwen autobanden in brand. De protesten hebben de voorbije dagen al aan 18 mensen het leven gekost. Onder meer in Nassiryia werden acht manifestanten en één politieagent gedood. In Bagdad en Koet vielen telkens twee doden. Over heel het land raakten meer dan 700 mensen gewond. Het protest is dinsdag spontaan ontstaan, maar breidt steeds meer uit. Geen enkele partij of politieke of religieuze ligt aan de basis, wat ongezien is in Irak. De sjiitische leider Moqtada al-Sadr gooide gisteren wel zijn gewicht in de schaal en riep zijn vele aanhangers op om “vreedzame sit-ins” te organiseren.

De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de uitdeinende corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten. De regering van Adel Abdel Mahdi, die eind deze maand één jaar aan de macht is, heeft de protesten tot dusver hardhandig aangepakt. Sociale netwerken zijn zo goed als ontoegankelijk en het internet werkt heel traag.

In de zwaarbeveiligde ‘groene zone’ van Bagdad, waar overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades gevestigd zijn, waren er afgelopen nacht enkele explosies. De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die het Iraakse leger steunt in de strijd tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS), heeft alle partijen intussen opgeroepen om af te zien van geweld.

De protestbeweging concentreert zich voorlopig voornamelijk in Bagdad en zuidelijke steden van Irak. De provincies ten noorden en ten westen van de Iraakse hoofdstad blijven tot nu toe gespaard, net als autonoom Koerdistan.

Bron: Belga