Herdenkingsdienst aan Saoedische consulaat, één jaar na moord op Khashoggi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het Saoedische consulaat in Istanboel is een herdenkingsdienst georganiseerd voor Jamal Khashoggi. Het is exact een jaar geleden dat de Saoedische journalist in dat consulaat om het leven werd gebracht. De ceremonie vindt plaats op een open ruimte op zowat honderd meter van het consulaat. De herdenkingsdienst begon met een minuut stilte om 13.14 uur (lokale tijd), het tijdstip waarop Khashoggi het consulaat binnenging om papieren voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde Hatice Cengiz in orde te brengen. Cengiz is ook aanwezig bij de plechtigheid. De ceremonie wordt daarnaast onder meer nog bijgewoond door Jeff Bezos, de eigenaar van The Washington Post, een krant waarvoor Khashoggi columnist was.

Mensenrechtenorganisaties grijpen de herdenking van de moord op Khashoggi ook aan om de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman onder vuur te nemen. Bin Salman, die door velen gezien wordt gezien als de vermoedelijke opdrachtgever, had de moord enkele dagen geleden in een interview met het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes omschreven als "een afschuwelijke misdaad". "Maar ik neem de volledige verantwoordelijkheid als leider in Saoedi-Arabië", aldus Bin Salman nog.

De verklaringen van de Saoedische kroonprins zijn "betekenisloos", zo luidt de reactie woensdag. "Mohammed bin Salman die wel de verantwoordelijkheid op zich neemt, maar niet de schuld, is onvoldoende", zegt Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch (HRW).

De mensenrechtenorganisaties eisen dat er een transparant proces komt naar de moord op de journalist. Riyad heeft elf mensen in verdenking gesteld. Maar de identiteit van de verdachten en de precieze aanklachten tegen hen, werden niet bekendgemaakt. Het proces zou in januari van start gaan.

Voorts wordt geëist dat de Saoedi's duidelijk maken wat er precies met het stoffelijk overschot is gebeurd. Ze willen ook dat alle informatie openbaar wordt gemaakt over de planning en de uitvoering van de moord.

HRW roept samen met Amnesty International en zeventien andere mensenrechtenorganisaties de internationale gemeenschap op om de relaties met Saoedi-Arabië niet te normaliseren. Volgens Amnesty gaat de vervolging van journalisten, mensenrechtenactivisten en kritische burgers onverminderd voort.

bron: Belga