Rookwolk na gevaarlijke brand in Rouen trok over ons land

door
Belga
Leestijd 1 min.

De rookwolk die ontstond bij de brand in de chemische fabriek Lubrizol in het Franse Rouen trok over ons land. Dat meldt het Waalse Crisiscentrum zaterdag. Momenteel bevindt de wolk zich boven Nederland. Donderdagochtend om 2.40 uur brak brand uit bij Lubrizol. In de fabriek worden additieven geproduceerd voor het verrijken van oliën, brandstoffen en industriële verf. De rookpluim was al snel 22 kilometer hoog.

"Volgens de modellen van het KMI bereikte de wolk ons land 5 tot 6 uur na het ontstaan van de brand", meldt het Crisiscentrum. Volgens analyses van de Franse autoriteiten zou die evenwel geen toxische stoffen hebben bevat in een hoeveelheid die schadelijk is voor de gezondheid. "De belangrijkste componenten waren koolstofmonoxide en zwaveldioxide", is te horen bij het Crisiscentrum.

Inwoners van Henegouwen hebben wel neerslag van roet opgemerkt. Zij krijgen de raad om hun woning te verluchten, handschoenen te dragen bij het opruimen van het roet en groenten en fruit uit de tuin grondig af te spoelen.

bron: Belga