Duitse manifestaties op gang terwijl regering klimaatakkoord zoekt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook in Europa zijn de manifestaties in het kader van de wereldwijde actiedag voor het klimaat op gang gefloten. In Duitsland vallen de betogingen samen met een bijeenkomst van de regering, die al weken op zoek is naar een akkoord over een nieuw klimaatplan. Volgens de organisatoren van Fridays for Future zijn er in Duitsland meer dan 500 manifestaties in de steigers gezet. In steden als Berlijn en Frankfurt werd vrijdagochtend de ochtendspits verstoord door jonge actievoerders die tijdelijk belangrijke verkeersknooppunten blokkeerden.

In Berlijn start rond het middaguur een massademonstratie aan de Brandenburgse Poort. Daarmee willen de klimaatbetogers extra druk zetten op de regering van bondskanselier Angela Merkel. Die houdt sinds donderdag een marathonvergadering over een nieuw klimaatplan.

Volgens een regeringsbron zou een akkoord tussen de christendemocratische CDU/CSU en haar sociaaldemocratische coalitiepartner SPD langzamerhand in zicht zijn. Duitsland moet een inhaalbeweging realiseren om de uitstoot van broeikasgassen in te dijken.

bron: Belga