Dertien organisaties schrijven open brief aan Bart De Wever over klimaatcrisis

Dertien organisaties schrijven open brief aan Bart De Wever over klimaatcrisis

In Antwerpen komen vrijdagochtend vertegenwoordigers van dertien organisaties samen om in stoet naar het Centraal Station te trekken. Daar nemen ze de trein naar de geplande klimaatmars in Brussel. Ze willen vooraf ook een brief over de klimaatcrisis overhandigen aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) of zijn kabinet. In de brief uiten de jongeren van Youth for Climate Antwerpen en Students for Climate Antwerpen – maar ook verschillende andere organisaties – hun verontwaardiging over het “uitblijven van een serieuze politieke reactie” op de maandenlange spijbelacties voor het klimaat die dit voorjaar plaatsvonden in ons land. “Nochtans is het duidelijk: het huidige beleid is veruit onvoldoende”, klinkt het.

De ondertekenaars herhalen in de brief eisen zoals een mobiliteitsbeleid gericht op een snelle daling van de CO2-uitstoot van transport, een overgang naar een fossielvrije haven en de uitbreiding van groen en water in de stad. Op korte termijn vragen ze om de “klimaatnoodtoestand” uit te roepen in Antwerpen en Vlaanderen en om alle fossiele brandstofsubsidies onmiddellijk af te schaffen en geen nieuwe fossiele investeringen meer toe te laten.

“Verstop jullie niet langer achter het argument dat een sterk klimaatbeleid economisch onhaalbaar zou zijn”, roepen ze het stadsbestuur en andere politici op. “Het omgekeerde is waar: de klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de economie die we ooit gekend hebben. Een fossielvrije economie is de toekomst. Jullie weten dat ook. Maak er eindelijk echt werk van.”

bron: Belga