Advocaat kroongetuige in groot maffiaproces op straat doodgeschoten in Amsterdam

Foto AFP / M. Van Bergen

In Amsterdam is een advocaat op straat doodgeschoten. Het gaat om Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. (32) bijstaat in het grote liquidatieproces ’Marengo’. Dat meldt de Nederlandse politie.

Het schietincident vond iets na 07.30 uur plaats. De schutter is te voet gevlucht, aldus de politie. Het 44-jarige slachtoffer is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

De advocaat is niet de eerste in de omgeving van kroongetuige Nabil B. die is geliquideerd. Zijn broer Reduan B. werd 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten. De moord op Reduan gebeurde een week nadat justitie bekend had gemaakt dat zijn broer kroongetuige was geworden in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties. Achter deze moorden zou een bende zitten die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

Politie en justitie erkenden in februari dat ze de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hadden ingeschat. B. zit zelf momenteel vast, op een speciale afdeling in Vught, waar hij extra wordt beschermd. Hij heeft opening van zaken gegeven over een aantal liquidaties, ook zaken waar hij zelf bij betrokken is geweest, in ruil voor strafvermindering en bescherming.

“Aanslag op onze rechtsstaat”

In de Tweede Kamer reageren partijen geschokt op de moord. Regeringspartij CDA spreekt van “een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat”. Ook coalitiepartner VVD ziet de rechtsstaat in het geding komen.

“Dit is erger dan erg”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. “Een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia.” De nieuwe liquidatie doet zijn VVD-collega Dilan Yesilgöz denken aan “Italiaanse maffiapraktijken”. “Zeer schokkend dit. Dit tast het fundament van onze rechtsstaat aan en zou niet mogen gebeuren in Nederland.”

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is “zeer geschokt” dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. “We leven mee met de nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet”, zegt een woordvoerder.

Geen beveiliging voor advocaat

Wiersum werd al eerder bedreigd en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingelichte bronnen volgens het AD. Als advocaat van Nabil B. werd hij samen met zijn cliënt wel afgeschermd tijdens zittingen in de rechtbank. En de politie surveilleerde vaker dan gebruikelijk in zijn buurt in Amsterdam.

De bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Taghi geldt als absolute hoofdverdachte. Hij is voortvluchtig, evenals zijn vermeende rechterhand, Saïd Razzouki. Naast dit tweetal telt ’Marengo’ veertien verdachten. In wisselende samenstelling worden zij van tal van misdrijven beschuldigd. De motieven voor de al dan niet voltooide moorden lopen uiteen van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden.