Opnieuw onlusten tussen demonstranten en politie in Hongkong

Onrust Hongkong - Demonstranten verzamelen zich voor nieuwe manifestatie ondanks verbod van politie
Opnieuw onlusten tussen demonstranten en politie in Hongkong

In Hongkong zijn opnieuw tienduizenden demonstranten op straat gekomen voor een nieuwe manifestatie. Er braken onlusten uit en de politie gebruikte traangas tegen de manifestanten en zette waterkanonnen in. Ook gisteren stond een grootschalige manifestatie gepland, maar door de massale politie-aanwezigheid werd die verhinderd. De politie had daarom de geplande demonstratie van vandaag uit veiligheidsoverwegingen verboden, maar honderden betogers kwamen deze middag al op straat en na enkele uren waren er tienduizenden demonstranten op de been.

De betogers gooiden met molotovcocktails en stenen. Daarop zette de politie waterkanonnen in en de agenten gebruikten ook traangas tegen de demonstranten.

In de vroegere Britse kroonkolonie is er al meer dan vier maand protest tegen de plaatselijke regering, het communistische regime in Peking en zijn toenemende invloed in Hongkong. Sinds de protesten uitbraken op 9 juni, zijn ze uitgemond in massale antiregeringsdemonstraties. De betogers zeggen dat ze blijven protesteren tot al hun eisen ingewilligd zijn.

Religieuze groepen spelen een belangrijke rol op de achtergrond. Ze bieden de demonstranten hulp, in de vorm van water, voedsel, metrotickets en plaatsen om uit te rusten tijdens de betogingen. Priesters fungeren als waarnemers tijdens de protesten.

bron: Belga