Peiling: Vlaams Belang wipt over N-VA en wordt grootste partij van Vlaanderen

Peiling: Vlaams Belang wipt over N-VA en wordt grootste partij van Vlaanderen

Mochten er nu verkiezingen zijn, wordt Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen, voor N-VA. Dat blijkt uit “De Grote Peiling” van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. CD&V en sp.a zakken verder weg in vergelijking met het resultaat op 26 mei. Bij de verkiezingen van mei groeide Vlaams Belang tot de tweede partij van Vlaanderen, met 18,7 procent van de stemmen. In de Grote Peiling rukt de extreem-rechtse partij verder op tot 24,9 procent. N-VA verloor in mei ten opzichte van de verkiezingen van 2014, maar bleef met 25,5 procent nog de grootste partij. Volgens de peiling zou N-VA nu verder terrein verliezen en uitkomen op 22,7 procent.

Open Vld blijft met 13,3 procent in de peiling op status quo. De liberalen worden wel de derde partij, omdat CD&V verder weg zakt. De christendemocraten haalden in mei nog 14,2 procent, dat zou nu nog 11,7 procent zijn. Sp.a zit in hetzelfde straatje: de socialisten haalden in mei 10,8 procent van de stemmen, nu zou dat nog 8,4 procent zijn. Groen en PVDA stijgen lichtjes ten opzichte van de verkiezingen van mei. De partij van Meyrem Almaci gaat er een dikke procent op vooruit (9,8 procent in mei tegenover 11 procent nu). De extreem-linkse PVDA stijgt van 5,6 procent naar 6,2 procent.

De peiling is afgenomen bij duizend respondenten in Vlaanderen, van 2 tot en met 10 september 2019. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt 3,1 procent.

bron: Belga