Meeuws wil werklozen omscholen tot bouwvakkers voor Oosterweelwerken

Meeuws wil werklozen omscholen tot bouwvakkers voor Oosterweelwerken

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen uit Antwerpen beter begeleiden naar werk, zodat ze bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij de werken aan de Oosterweelverbinding. “Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen”, verklaarde Meeuws vandaag in De Ochtend op Radio 1. Hij benadrukt dat zijn voorstel iets helemaal anders is dan verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen. Antwerpen telt 57.000 mensen tot 60 jaar in werkarme gezinnen, dus waar niemand een inkomen uit arbeid heeft. Volgens Meeuws moeten die werklozen in samenwerking met de stad op maat worden begeleid naar werk, zo zegt hij aan het weekblad Knack. Op Radio 1 voegde de schepen daar het concrete voorbeeld van de Oosterweelwerken aan toe. Daarvoor zijn 2.100 bouwvakkers nodig. “We gaan die toch niet alleen uit het buitenland halen?”, luidt het.

Meeuws benadrukt dat er een groot verschil is met de plannen voor de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen, die momenteel op tafel liggen bij de Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld. “Ik gruw daarvan”, klinkt het fors. “Dat is een totalitaire maatregel uit het Sovjet-Unie-tijdperk”.

In zijn voorstel is geen sprake van een verplichting, wordt er een contract afgesloten en is sprake van wederkerigheid met een deftig sociaal statuut.

bron: Belga