Japanse premier herschikt regering

Japanse premier herschikt regering
Japanse premier herschikt regering

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn regering vandaag herschikt en koos daarbij voor een nieuwe minister van Defensie en Buitenlandse Zaken. Dat meldde een woordvoerder op een persconferentie. Abe vertrouwde de sleutelfuncties toe aan ministers uit het vertrekkende team. Zo krijgt Taro Kono de post van Defensie toegewezen, wat geïnterpreteerd kan worden als een teken van steun van Abe voor zijn kordaatheid in de recente escalatie van het conflict met Zuid-Korea.

Toshimitsu Motegi, die een centrale functie had in de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten nadat die uit het TPP stapten, verandert ook van pet en wordt minister van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder van de regering Yoshihide Suga blijft, evenals vicepremier en minister van Financiën Taro Aso.

Daarnaast doen dertien nieuwkomers hun intrede, onder wie voor Milieu Shinichiro Koizumi, zoon van het voormalige regeringshoofd Junichiro Koizumi. Er zitten slechts twee vrouwen in de regering (op Binnenlandse Zaken en Olympische Spelen).

bron: Belga