Boris Johnson op bezoek bij Ierse premier Varadkar met “overvloed aan voorstellen”

Boris Johnson op bezoek bij Ierse premier Varadkar met
Boris Johnson op bezoek bij Ierse premier Varadkar met "overvloed aan voorstellen"

De Britse eerste minister Boris Johnson is vandaag op bezoek bij zijn Ierse collega Leo Varadkar. De twee leiders zullen het uiteraard hoofdzakelijk over de brexit hebben, en dan meer bepaald over de netelige kwestie van de ‘backstop’. Johnson wil zoals bekend af van die noodoplossing voor het Ierse grensprobleem en heeft daarvoor naar eigen zeggen een “overvloed aan voorstellen” naar Dublin meegenomen. Voor Johnson door Varadkar ontvangen werd, gaven de twee al een korte persconferentie voor de ambtswoning van de Ierse ‘taoiseach’. Daar zei Johnson er vertrouwen in te hebben dat hij met Ierland en de andere Europese landen tijdig een akkoord kan bereiken over het Britse vertrek uit de EU. “We moeten ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk niet opgesloten blijft in de backstop, terwijl Ierland de garanties moet krijgen die het nodig heeft”, herhaalde hij. Het is voor Johnson “absoluut vitaal” dat de grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland open blijft, dat met andere woorden een harde grens vermeden wordt.

Tot nu kreeg de EU van de Britten geen realistische alternatieven voor de door Johnson verfoeide backstop te zien, zei Varadkar. De Britse premier antwoordde dat hij ter zake wel degelijk over ideeën beschikt en dat hij vandaag een “overvloed aan voorstellen” op zak heeft. Welke die zijn, wilde hij niet zeggen. Johnson temperde ook eventueel te hooggespannen verwachtingen. “Ik denk niet dat we hier vandaag een grote doorbraak zullen meemaken.”

Het zwaartepunt van de brexit-saga ligt vandaag dan ook in Londen. Het Britse parlement geeft wellicht zijn definitieve zegen aan de wet die een ‘no deal’-brexit op 31 oktober moet vermijden, waarna de regering het Lagerhuis opnieuw zal vragen in te stemmen met vervroegde verkiezingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de regering die stemming, net als vorige week, verliezen.

Bron: Belga