Vlaamse formatie: tekort voor 2020 ligt tussen 500 en 600 miljoen

Vlaamse formatie: tekort voor 2020 ligt tussen 500 en 600 miljoen

De nieuwe Vlaamse regering kijkt bij ongewijzigd beleid aan tegen een tekort van 500 tot 600 miljoen euro in 2020. Dat zegt de woordvoerder van formateur Jan Jambon (N-VA). De Vlaamse administratie had in het voorjaar al becijferd dat er volgend jaar een tekort van 600 miljoen euro zou opduiken. Nochtans had minister van Begroting Bart Tommelein enkele maanden eerder berekend dat de volgende coalitie op overschotten zou kunnen rekenen. De lagere economische prognoses strooiden roet in het eten.

De afgelopen weken was bij onderhandelaars te horen dat het cijfer van 600 miljoen euro naar beneden zou worden bijgesteld. Dat is ook gebeurd. In de raming uit mei waren de inkomsten wat te laag en de uitgaven wat te hoog ingeschat. Dat betere cijfer werd deze week echter weer onderuit gehaald door de nieuwe voorspelling van het Planbureau. Dat becijferde dat de Belgische economie in 2019 en 2020 maar met 1,1 procent zal groeien, en niet met 1,3 procent zoals tot nu toe werd gedacht. Het Vlaamse tekort ligt nu tussen 500 en 600 miljoen euro. Het precieze cijfer zou volgende week worden bekendgemaakt.

Morgenochtend komen de hoofdonderhandelaars opnieuw samen, om te praten over werk, economie en innovatie. De onderwerpen landbouw, cultuur, media, sport en jeugd werden vrijdag zo goed als afgewerkt, valt te horen.

Intussen werken ook nog een viertal inhoudelijke groepen naar een consensus toe. Het gaat om onderwijs, welzijn, omgeving en integratie.

bron: Belga