Italiaanse president start met consultaties voor nieuwe regering

Italiaanse president start met consultaties voor nieuwe regering

De Italiaanse president Sergio Mattarella gaat vanaf vandaag gesprekken voeren met de verschillende politieke leiders in zijn land, om een weg uit de regeringscrisis te zoeken, nadat premier Giuseppe Conte gisteren zijn ontslag indiende bij de president. Conte had eerder gisteren in de Senaat het einde van de regering van de rechts-populistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging aangekondigd, na een bittere ruzie met binnenlandminister Matteo Salvini van Lega.

Gisteren en vandaag ziet Mattarella de voorzitters van de twee kamers van het parlement en alle partijleiders. Daarna zal hij naar verwachting iemand vragen om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, kan hij het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitroepen. Die zouden eind oktober of begin november kunnen plaatsvinden.

Oppositiepartij Partito Democratico (PD) zit vandaag met de Vijfsterrenbeweging samen, om te bekijken of ze een coalitie kunnen vormen. Dat is zo goed als de enige manier om nieuwe verkiezingen te voorkomen, die Salvini volgens de opiniepeilingen overtuigend zou winnen.

Italië staat bekend om zijn onstabiele regeringen. De regering van Conte, die nu in lopende zaken is, was al de 65ste sinds het land in 1946 een republiek werd.

bron: Belga