Federale formatie – “Niet in regering zonder Ecolo, dat is niet veranderd”

Federale formatie - "Niet in regering zonder Ecolo

“Wij stappen niet in een regering zonder Ecolo. Daar is vanavond niets aan veranderd.” Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci na de rondetafel van informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. De twee informateurs hebben zondagavond toelichting gegeven bij de nota die ze de afgelopen weken hebben opgesteld, zegt Almaci. “Dit was gewoon een gesprek in het kader van de informatie-opdracht. Het was geen voorbode van een volgende coalitie. Wij zijn gewoon gegaan om te luisteren. Ecolo heeft dat anders ingevuld.”
Maar dat zorgt volgens Almaci niet voor wrevel tussen beide partijen. “Wij zijn twee verschillende partijen die heel nauw samenwerken, maar we zijn geen Siamese tweeling. Desalniettemin is het overduidelijk dat we niet zonder elkaar in een coalitiebespreking zouden stappen.”
De Groen-voorzitter is naar eigen zeggen teleurgesteld in een aantal andere partijen. “Ik had gehoopt dat ze na twee maanden meer verantwoordelijkheidszin zouden hebben getoond, ook op Vlaams niveau. Het is tijd dat er schot in de zaak komt.”
De uitspraken van N-VA over haar partij van de jongste dagen kan ze niet appreciëren. Ondervoorzitter Lorin Parys noemde Groen het ‘tuinhuisje’ van Ecolo. “Sommige partijen mogen wat meer in eigen boezem kijken en uit hun campagnemodus komen in plaats van anderen te beledigen”, vindt ze.

bron: Belga