Tour de France – Laurens De Plus toont zich meesterknecht bij Jumbo-Visma

Tour de France - Laurens De Plus toont zich meesterknecht bij Jumbo-Visma

Laurens De Plus (Jumbo-Visma) verzette de voorbije weken bergen werk voor kopman Steven Kruijswijk. “Ik heb hier geen enkele persoonlijke ambitie”, sprak hij vooraf. “Ik wil enkel Stevie aan het podium helpen.” En dat is hem ook gelukt. Kruijswijk staat zonder ongelukken zondag op het derde schavot. “Ik ben zelf ook helemaal leeg”, zei hij, “maar dat Stevie op het podium staat, geeft heel veel voldoening. Vier ritzeges en een derde plek voor Stevie. Dat is een meer dan geslaagde Tour.” “Stevie heeft hier heel zijn carrière voor gewerkt, eindelijk is het zover. Twee keer eindigde hij al als vierde in een Grote Ronde (in de Vuelta van 2018 en de Giro van 2016, red), nu pakken we het podium. Hij is een man met zoveel professionaliteit, zoveel discipline, een kopman om naar op te kijken. Vandaag gooiden we alle kaarten op tafel en het rendeert met een derde plaats. Ik denk dat we met de ploeg het initiatief hebben genomen. Iedereen wist dat het dé dag was. Die inkorting was niet in zijn voordeel, maar we hebben er het beste van gemaakt en ‘hij’ (Julian Alaphilippe, red) is gekraakt. Dit was een moeilijke klim om het verschil te maken. Het was eerder een loper. Om iemand te doen kraken was het niet gemakkelijk. Maar ik wist dat ik op de steilere stukken iets harder moest gaan en op de vlakkere iets moest temporiseren. Ik probeerde ook in de bochten wat snokken eraan te geven, om die mannen achteraan te kraken, en dat is gelukt.”
“Dit was een superzware rit”, ging hij verder. “Het lijkt misschien maar 60 km, maar we zijn aan de voet zo hard begonnen en blijven tempo rijden. Toen Alaphilippe kraakte, gaf dat natuurlijk een boost en ben ik nog harder beginnen trappen voor Stevie. Ik ben zo content voor hem.”
“Podium in de Giro met Roglic, podium in de Tour met Stevie en vier ritten. Dit was een supergeslaagde Tour. Ik ben wel kapot: er is twintig dagen hard gekoerst en vandaag ging ik nog eens door de pijngrens. Als je dan ziet dat Julian kraakt, je kopman op het podium staat, dan doet dat enorm deugd. Ik ben sprakeloos.”
“Of ik ooit zelf een klassement kan rijden? Daar antwoord ik liever niet op. Het is zo moeilijk. Als ik met Roglic en Kruijswijk op stage ben, merk ik dat er toch nog een verschil is. Die mannen zijn zo constant, kunnen drie weken op niveau presteren. Maar ik ben blij dat ik na twintig dagen nog steeds een hoog niveau haal. Ik ben eigenlijk enorm trots, ik heb twee volle voorbereidingen gehad: één voor de Giro, die deels in het water is gevallen, en nu voor de Tour. Ik ben in totaal zeventig dagen op hoogte geweest, ik ben zoveel van huis geweest, en dat heeft gerendeerd.”

bron: Belga