Het is officieel de warmste dag ooit in België

Het is officieel de warmste dag ooit in België
Foto Unsplash

In Kleine-Brogel is woensdag het kwik gestegen naar 38,9 graden. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in België, meldt David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het KMI, op Twitter.

Met 38,9 graden is het warmterecord van 36,6 graden in 1947 verbroken. Donderdag wordt het mogelijks nog warmer, tot wel 40 graden. Gisteren werd voor het eerst de alarmfase “code rood” voor hitte afgekondigd in ons land.

Verder is woensdagmiddag door de warmte al op twee plaatsen in ons land de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Dat blijkt uit de gegevens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Om 12 uur werd in Schoten bij Antwerpen 197 microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten. In Destelbergen bij Gent overschreed de ozonwaarde de informatiedrempel ook op het middaguur: daar werd 183 microgram per kubieke meter opgetekend. Ircel verwacht dat de ozonwaarden op veel plaatsen in België zullen worden overschreden.