Oekraïense president wil opgesloten Russische journalist ruilen voor regisseur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de in Rusland opgesloten filmmaker Oleg Sentsov ruilen tegen een Russische journalist. Hij is bereid in te gaan op de Russische vraag om Kyrylo Vysjynsky vrij te laten, op voorwaarde dat ook Sentzov op vrije voeten komt, aldus de president. De cineast is de meest prominente Oekraïense gevangene in Rusland. Vorig jaar reikte het Europees Parlement hem nog de Sacharovprijs uit. In 2015 werd hij veroordeeld tot 20 jaar strafkamp voor terrorisme, ondanks internationale protesten.

De Russische journalist is dan weer het hoofd van het kantoor in Oekraïne van een Russische staatspersagentschap. In mei vorig jaar werd hij opgepakt door de Oekraïense geheime dienst. Tegen hem loopt een procedure voor hoogverraad. De 52-jarige journalist, die de Russische en Oekraïense nationaliteit heeft, zou in zijn artikels onder andere de Russische annexatie van het schiereiland de Krim in 2014 hebben gerechtvaardigd.

De Oekraïense regering verwacht de vrijlating van 150 burgers die in Rusland zijn opgesloten.

Gisteren had de woordvoerder van het Kremlin in Rusland, Dmitri Peskov, de vrijlating van de journalist de eerste stap genoemd om de betrekkingen tussen beide landen te normaliseren. Rusland wil weliswaar dat Vysjynsky onvoorwaardelijk vrijgelaten wordt.

Bron: Belga