Israëlisch bedrijf claimt toegang tot gegevens uit cloud grote techbedrijven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Israëlische bedrijf NSO, dat gespecialiseerd is in spionagesoftware, beweert in staat te zijn persoonlijke gegevens te puren uit de cloud van verschillende grote techbedrijven. Het doet dat via malware op de smartphone van geviseerde personen, zo meldt de krant Financial Times. Het bedrijf zou een verbeterde versie van zijn spionagesoftware Pegasus ontwikkeld hebben. Die software wordt al jaren gebruikt door inlichtingendiensten om gegevens te ontfutselen van smartphones en laptops.

Nu zou het bedrijf tegen (potentiële) kopers gezegd hebben dat het ook persoonlijke data van de servers van Apple, Google, Facebook, Amazon en Microsoft kan halen. Financial Times citeert onder meer uit een verkoopdocument dat voorgelegd zou zijn aan de overheid van Oeganda.

In een schriftelijke reactie ontkent het bedrijf dat het tools om clouddiensten te hacken, promoot.

NSO presenteert zich sinds 2010 als cybertechnologiespecialist die middelen levert om terrorisme en misdaad te bestrijden. Volgens Financial Times zegt het bedrijf steevast dat het zijn software enkel verkoopt aan verantwoordelijke overheden. Onderzoekers troffen de Pegasus-software echter ook aan op telefoons van mensenrechtenactivisten en journalisten.

Bron: Belga