Vrijbuiters in de Tour lijken aan zet in eerste bergrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Tourpeloton trekt vandaag de bergen en gaat voor het eerst over de 1.500 meter. De rit brengt de renners van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre, over 209,5 km. De aankomst ligt nog niet bergop, maar volgt na een afdaling van zo'n 30 km. De eerste elf dagen gaven al een kleine indicatie van de machtsverhoudingen in deze Tour, maar de echt grote verschillen staan ons de komende dagen te wachten. Het peloton trekt om 11u30 het hooggebergte in, de eerste 130 kilometer zijn nog licht glooiend in de vallei van de Garonne, de laatste 80 wordt het zwoegen.

In totaal staan drie gecategoriseerde beklimmingen op het programma, twee van eerste categorie en één van vierde categorie en vallen er 21 bergpunten te verdienen voor de bergtrui.

"Mijn doel vandaag is duidelijk", aldus Tim Wellens. "Ik ga proberen om mee te glippen in de ontsnapping en punten te verzamelen. Het wordt wellicht een pittige strijd om die vroege vlucht te halen, maar ik ga het proberen. Vanaf nu worden er veel punten uitgedeeld. Ik heb wel het voordeel dat ook Thomas De Gendt in mijn team zit, hij kan ook zijn kans gaan en Tiesj zal zich ongetwijfeld ook nog willen tonen. Zij kunnen ook punten pakken. Ik wil die trui graag zo lang mogelijk dragen. Ik ben al heel trots dat ik hem zo lang om mijn schouders heb, het was een geweldige ervaring en ik sta hem liever niet zomaar af, maar ik weet ook dat in principe beklimmingen van meer dan 10 km te lastig zijn voor mij."

De eerste klim is Montoulieu-Saint-Bernard van vierde categorie (km 62,5), 1,7 km aan 5,2 procent. De echte start van het klimwerk volgt met de Col de Peyresourde, op 1569 meter hoogte, van eerste categorie (km 146), 13,2 km aan 7% gemiddeld. Veel tijd om te verpozen is er niet, want meteen daarna volgt de Hourquette d'Ancizan (km 179) van eerste categorie, op 1564 m hoogte, 9,9 km aan 7,5% gemiddeld.

Op deze col liggen opnieuw bonusseconden te rapen van 8, 5 en 2 seconden. De vorige keren zorgde dit alvast voor een spannend wedstrijdverloop en wie weet geeft het opnieuw vuurwerk, al kan het wel goed zijn dat de vluchters er al mee weg zijn. Na de top volgt nog een technische afdaling en is het 30 km tot de finish Bagnères-de-Bigorre. Wordt er al strijd geleverd om het klassement, of sparen de klassementsrenners zich liever met het oog op de tijdrit van vrijdag in Pau? Moeilijk te voorspellen. Een vlucht zou wel eens tot het eind kunnen dragen, alles hangt af van de strijd om het geel.

bron: Belga