Turkije wordt niet meer toegelaten tot F-35-programma

De Turkse beslissing om een Russisch raketafweersysteem te kopen betekent dat het land geen deel meer kan uitmaken van het programma voor het F-35-gevechtsvliegtuig. Dat heeft het Witte Huis woensdag laten verstaan in een persbericht. “De F-35 kan niet gebruikt worden samen met een Russisch inlichtingenverzamelingsplatform dat gebruikt zal worden om zijn geavanceerde mogelijkheden te leren kennen”, aldus Washington. Nog volgens het Witte Huis is de relatie met NAVO-bondgenoot Turkije “veellagig” en zal de samenwerking voortgezet worden “met in het achterhoofd de beperkingen vanwege de aanwezigheid van het (raketafweersysteem, red.) S-400”.
Washington vindt dat dit systeem aanvaarden “de verplichtingen ondermijnt die alle NAVO-bondgenoten tegenover elkaar gemaakt hebben om weg te blijven van Russische systemen”.
Moskou begon vorige week met de levering van onderdelen van het S-400-systeem. Tegen eind dit jaar zou het operationeel moeten zijn.
Deze verklaring komt er waarschijnlijk om het Amerikaanse standpunt te verduidelijken. Dinsdag nog had de Amerikaanse president begrip getoond voor de Turkse aankoop. Ankara zou hiertoe “gedwongen” zijn omdat de vorige Amerikaanse regering het Patriot-systeem niet verkocht heeft aan Ankara. Donald Trump nam daarmee een argument over dat de Turken al langer gebruiken.
Turkije is een partner bij de bouw van de F-35 en zou ongeveer honderd gevechtsvliegtuigen verkrijgen, maar het Pentagon ondernam in juni de eerste stappen om Turkije uit het programma te gooien.

bron: Belga