Thaise premier kondigt einde militair bewind aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Thaise premier Prayut Chan-o-cha heeft maandag het einde van het militaire bewind aangekondigd, een dag voor de eedaflegging van de nieuwe regering. "Thailand is nu een democratisch land met een constitutionele monarchie en een verkozen parlement", zei Prayut in een televisietoespraak. Hij zei dat hij ontslag neemt als hoofd van de militaire regering, die meer dan vijf jaar de macht overnam van de democratisch verkozen regering.

De coupleider van toen zal aanblijven als premier, nadat een aantal legergezinde partijen in het Lagerhuis van het parlement hem die functie hadden gegeven. Het Hogerhuis werd volledig aangesteld door de militaire junta.

De oppositie zegt dat het systeem gemanipuleerd werd om ervoor te zorgen dat Prayut aan de macht kon blijven. Ze zegt ook de grondwet, die in het voordeel van het leger is, te zullen proberen herschrijven.

Vrijdag zei Prayut nog in een toespraak dat hij openstond voor grondwettelijke aanpassingen, en dat hij de premier van alle Thai zou worden.

bron: Belga