België blijft staan op 16de plaats in groeipotentieelranglijst van KPMG

België blijft op de zestiende plaats staan in de groeipotentieelranglijst van consultant KPMG. Ons land haalt een score van 7,6 op 10, en doet het daarmee iets beter dan vorig jaar. De GPI, of ‘Growth Promise Indicator’, meet het groeipotentieel van 180 landen aan de hand van vijf indicatoren, zoals het menselijk kapitaal en de kwaliteit van de infrastructuur. België staat al voor het vijfde jaar op rij in de top 20 van de GPI-ranglijst. “Een mooie positie”, zegt CEO van KPMG België Koen Maerevoet, “maar er is marge voor verbetering”. Matig tot slechte scores op de parameters ‘infrastructuur’ en ‘macro-economische stabiliteit’ halen de totaalscore naar omlaag, weet de consultant. Het gaat dan vooral om de de weg- en spoorinfrastructuur en de hoge staatsschuld. “Willen we onze positie op het wereldtoneel behouden, moeten we blijvend inzetten op de kwaliteit van onze infrastructuur, toekomstgericht onderwijs en de aanpak van onze staatsschuld”, aldus Maerevoet.
Op vlak van ‘openheid en de wil om te hervormen’, ‘menselijk kapitaal’ en ‘institutionele sterkte’ scoort ons land dan weer goed tot zeer goed. In totaal krijgt België een score van 7,6 op 10, iets meer dan de 7,4 van vorig jaar. De zestiende plaats blijft daarmee behouden.
Zwitserland voert opnieuw de ranking aan, gevolgd door Nederland en Singapore. In de top 10 staan verder ook nog Denemark, Luxemburg, Finland, Noorwegen, Zweden, Nieuw-Zeeland en Canada. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vallen net buiten de top 10, de VS sluiten de top 20 af.

bron: Belga