Kris Van Dijck neemt ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kris Van Dijck neemt ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat zegt hij in een verklaring aan het persagentschap Belga. "De recente gebeurtenissen maken het voor mij onmogelijk om nog langer te functioneren als Vlaams parlementsvoorzitter", zegt Van Dijck. "Maar ik wil wel één ding duidelijk stellen wat het verhaal dat nu de ronde doet betreft: ik heb nooit iets gedaan dat tegen de wet ingaat. Wie mij een beetje kent, weet dat ook. De aantijgingen van vandaag zijn totaal incorrect", luidt het nog. De 11 julitoespraak als parlementsvoorzitter in het Brusselse stadhuis moest voor Kris Van Dijck zijn 'moment de gloire' worden, maar is uitgedraaid op een nachtmerrie. Net tijdens zijn speech brengt P-magazine een bericht dat Van Dijck samen met een prostituee fraude zou hebben gepleegd. Dat bericht komt bovenop het verhaal dat Van Dijck vorige week in dronken toestand tegen een aanhangwagen was gebotst.

De druk op Van Dijck nam meteen toe en nu houdt hij dus de eer aan zichzelf. "Ik acht mijn ontslag noodzakelijk om de sereniteit te laten terugkeren", zegt hij in een geschreven verklaring. "Als Vlaams parlementslid sinds het eerste rechtstreeks verkozen Vlaams parlement was het mijn droom om deze assemblee, de hoogste vergadering van Vlaanderen, voor te zitten. Het spijt mij dat dit verhaal nu in mineur wil eindigen."

Van Dijck trekt voor een deel (opnieuw) het boetekleed aan. "Ik heb in mijn leven fouten gemaakt en ik betreur dat. Maar zoals ik al eerder zei: ik kan de tijd niet terugdraaien." Maar Van Dijck gaat ook regelrecht in tegen de beschuldigingen aan zijn adres. "Ik wil wel één ding duidelijk stellen wat het verhaal dat nu de ronde doet betreft: ik heb nooit iets gedaan dat tegen de wet ingaat. Wie mij een beetje kent, weet dat ook. De aantijgingen van vandaag zijn totaal incorrect."

"Ik wil mij daar ook in alle rust tegen kunnen verdedigen. De komende dagen zal ik mij daar op toe leggen", aldus Van Dijck. "Rest mij nog enkel iedereen te danken voor de kansen en tenslotte nogmaals mijn spijt te betuigen aan ieder die ik ontriefd zou mogen hebben, maar in het bijzonder aan mijn naasten, die nu meegesleept worden in een verhaal waar zij geen deel in hebben", besluit hij.

bron: Belga